Kepyklų įranga

Planetariniai mikseriai

Planetarinės maišyklės naudojamos daugelyje maisto pramonės sričių. Jo pagalba ruošiami garnyrai, minkoma įvairi tešla (biskvitinė, mielinė, trapi, skysta). Nei viena didesnė viešojo maitinimo įstaiga neišsiverčia be šio įrengimo, jau nekalbant apie kepyklas ir konditerinius cechus. Planetarinės maišyklės pagalba gaminami dideli kiekiai plaktos grietinėlė, įvairios glazūros, emulsijos, bulvių piure ir kt.

Standartinė planetarinė maišyklė susideda iš tvirto korpuso, minkymo arba plakimo antgalių bei kilnojamo dubens. Dubens talpa gali būti nuo 5 l iki 160 l. Maišymo antgalis sukasi tokiu pat principu kaip planetos aplink saulę: tuo pat metu aplink dubenį ir savo ašį, bet skirtingomis kryptimis. Įrengimas, priklausomai nuo dydžio, patogesniam transportavimui gali būti su ratukais. Komplekte visada būna trys antgaliai: mentelė (biskvito, bulvių košės gamybai), kablys-spiralė (tešlos minkymui) ir šluotelė (putėsių, baltymų, sufle, tešlos be riebalų ruošimui).

Pagal dydį mikseriai gali būti:
•  statomi ant stalo. Tai kompaktiškas įrengimas su 5-10 l dubeniu. Rekomenduojama mažoms maitinimo įstaigoms. Jo pagalba minkoma tešla, gaminami švairūs kremai, maišomas faršas.
•  statomi ant grindų. Tai įrengimai su didelės talpos dubeniu (iki 160 l). Naudojami kepyklose, konditerijos cechuose.

Norint paruošti skirtingus gaminius, reikia plakti skirtingu greičiu, todėl planetariniai mikseriai turi kelis greičio režimus. Greičio reguliavimas gali būti mechaninis ar automatinis. Renkantis profesionalų mikserį, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jo našumas daugiausiai priklauso nuo antgalio sukimosi greičio apie savo ašį, o ne nuo dubens tūrio ar greičio reguliavimo padėčių kiekio.

Tešlos maišyklės

Tešlos maišyklės pagrindiniai funkciniai elementai:
•    maišymo antgalis. Gali būti įvairios formos: spiralės, lašo, kablio, mentelės. Maišymo antgalio judėjimo trajektorija yra suprojektuota taip, kad viso proceso metu tešla būtų prisotinama kuo daugiau deguonies, kuris užtikrina tešlos purumą, lengvumą, spindesį. Universaliausias ir dažniausiai naudojamas spiralės formos antgalis. Maišyklės su šiuo antgaliu vadinamos spiralinėmis.
•    dubuo. Gali būti nuimamas arba stacionarus. Taip pat yra modelių su besisukančiu dubenių. Jo dydį galima rinktis nuo 5 l iki 400 l.
•    pavaros mechanizmas. Tai svarbiausias maišyklės elementas – “širdis”. Jis priverčia veikti visą sistemą ir dirba vienu iš trijų principų: diržinės, grandininės ar krumpliaratinės pavaros principu.  Pavaros pagalba yra sukamas maišymo antgalis, o taip pat ir dubuo. Be to, jos pagalba yra keičiamas tešlos maišymo greitis. Dar viena labai svarbi pavaros funkcija – reversas.  Įjungus reversą lengviau pašalinami tešlos likučiai nuo maišymo antgalio. Tešlos maišyklės modeliai su dviem pavarom yra aukštesnės klasės: tešla apsaugoma nuo perkaitimo ir yra labiau prisotinama deguonies.
Darbo principas labai paprastas: į dubenį sudedami visi recepto ingridientai ir mašina paleidžiama darbui. Jei minkymo proceso metu reikia papildomai įdėti priedų, tai galima atlikti per specialią angą arba sustabdžius mašinos darbą ir atidarius dangtį.
Galingos, funkcionalios ir patogios tešlos maišymo mašinos, dažniausiai turi vieną ar du maišymo greičius. O taip pat du motorus – vieną maišymo antgaliui, o kitą – dubeniui. Priklausomai nuo įrengimo dydžio, jis gali būti su ratukais, lengvam transportavimui ir su specialiu mechanizmu tešlos išvertimui. Patogus valdymo pultas maišyklę daro patogią naudojimui.
Spiralinėse tešlos maišylėse antgalis ir dubuo sukasi į priešingą pusę. Šios maišyklės puikiai tinka mielinės, sluoksniuotos ir bemielės tešlos maišymui tiek iš ruginių, tiek iš kvietinių miltų. Pagal antgalio ir dubens judėjimą, šios maišyklės skirstomos į:
•    su besisukančiu dubeniu. Maišymo metu sukasi dubuo, o ne antgalis. Tai būdinga mažos talpos maišyklėms.
•    su besisukančiu antgaliu. Sukasi antgalis, o dubuo yra fiksuotas. Tokios maišyklės dažniausiai būna arba su mažos talpos dubeniu, arba atvirkščiai, su labai didelės talpos dubeniu, kurio dėl dydžio neįmanoma pajungti prie pavaros.
•    su kartu besisukančiu dubeniu ir antgaliu. Šis principas dažniausiai taikomas maišyklėse su didelės talpos dubeniu.
Šakutinės tešlos maišyklės antgalis yra šakutės formos. Delikatus jos veikimas primena minkymą rankomis ir yra tinkamas daugelio tipų tešlos paruošimui: sluoksniuotos, mielinės, smėlinės, taip pat galima naudoti bulvių košės, įvairių įdarų gamybai.
Pagal darbo principą, maišykles galima skirstyti į:
•    nepertraukiamo veikimo tešlos maišyklė. Šio tipo maišyklės naudojamos didelėse kepyklose, kur kepami tos pačios rūšies gaminiai.
•    periodinio veikimo tešlos maišyklė. Šio tipo maišyklės naudojamos mažose kepyklėlėse ir viešojo maitinimo įstaigose.

Juostinės kočioklės

Tešlos kočioklių pagalba lengvai ir greitai iškočiosite tešlą įvairiems gaminiams: koldūnams, lavašui, makaronams taip pat pagaminsite sluoksniuotą tešlą.

Juostinės tešlos kočioklės gali būti:
•    Reversinės statomos ant grindų;
•    Reversinės statomos ant stalo;

Reversinės tešlos kočioklės turi specialų variklį, kuris leidžia tešlą kočioti “pirmyn-atgal” be jos kilnojimo. Reversinių kočioklių veikimo principas yra paprastas: tešlos masė leidžiama tarp dviejų besisukančių volų. Viršutinis volas pakabintas ant besisukančių strypų, apatinis pritvirtintas prie korpuso ir visiškai nejuda. Tokia įrengimo konstrukcija leidžia reguliuoti kočiojamos tešlos storį nuo 1 mm iki 30 mm. Valdymas gali būti rankinis, pusiau automatinis arba pilnai automatinis. Didelės, statomos ant grindų, plačiai naudojamos didelėse kepyklose, o mažesnės –stalinės versijos- naudojamos mažesnėse kepyklėlėse.

Greito ataušinimo spintos

Greito ataušinimo arba šokinio užšaldymo spintos skirtos greitam atvėsinimui ir užšaldymui karštų produktų, kurie yra ką tik išimti iš terminio apdorojimo įrengimų. Tai labai efektyvus metodas, skirtas ilgalaikiam produktų saugojimui. Jis taip pat puikiai tinka atšaldyti paruoštus gaminius, pusfabrikačius, tešlos gaminius, kepyklų ir konditerijų gaminius, daržoves, vaisius, šviežią mėsą, subproduktus, žuvį, ir t.t. Maisto produktų saugojimas temperatūriniame interval nuo 65 °C iki 10 °C yra labai sudėtingas. Esant 37 °C, balterijų skaičius maisto gaminyje kas 20 minučių padvigubėja. Šokinės spintos pagalba maksimaliai greitai įveikiamas šis pavojingas temperatūrinis intervalas, ir temperatūra gaminio viduje nukrenta iki + 3 °C per 90 min. Šio proceso metu atvėsinamo maisto savybės ( skonis, aromatas, spalva, tekstūra ir maistinė vertė) išlieka beveik nepakitę, o tinkamumo naudoti laikas gerokai prailgėja dėl bakterijų skaičiaus sumažejimo iki minimumo. Šokinės spintos būna modulinio arba kameros tipo. Šaldymo agregatas gali būti įmontuotas į spintą arba išorėje. Greito ataušinimo spintos pritaikytos talpinti kepimo skardas 600×400 mm, gastronominius padėklus arba vežimėlius.  

Šokinės šaldymo spintos, dėka aukštos kokybės šaldymo sistemos, produktus geba užšaldyti iki -18 °C per mažiau nei 240 min. Dėl sparčiai sumažinamos produkto vidinės temperatūros, jis nepraranda savo naudingų maistinių savybių. Atitirpinant produktus, kurie buvo užšaldyti šokinėse spintose, nebūna svorio netekimo, tekstūros ir skonio pokyčių.

Kombinuotos šokinio šaldymo spintos atlieka šias funkcijas:
•    Greito atvėsinimo (blast chiller). Juose gaminio temperatūra nuo + 70 °C sumažinama iki + 30 °C per 90 min.
•    Greito užšaldymo (blast freezer). Gaminio temperatūra per 240 min pasiekia – 18 °C.

Didžiausias giluminio užšaldymo privalumas yra minimalus drėgmės praradimas. Užšaldant produktus tradiciniu būdu, susidarantis sausas ledas ištraukia drėgmę iš gaminio, kas įtakoja svorio nuostolius. Mažiau akivaizdi, bet ne mažiau svarbi greito šaldymo įtaka, šaldomo maisto ląstelėms. Šaldomas produktas iš skystos būsenos transformuojasi į ledą. Kuo greičiau šis procesas įvyksta, tuo mažesni ledo kristalai susidaro, ko pasekoje lieka mačiau pakeistos maisto ląstelės. Taigi, šaldomas produktas nepraranda savo patrauklios išvaizdos ir puikaus skonio.

Duonos pjaustyklės

Šis prietaisas dažniausiai naudojamas kepyklose, prekybos centruose, ligoninėse, mokyklose ir pan. Juo be vargo supjaustoma duona idealiai lygiais ir vienodo storio griežinėliais.

Duonos pjaustyklių valdymo tipai:
•    Automatinis. Duonos pakrovimas, pjovimas ir storio reguliavimas – visa tai atliekama automatiškai, be žmogaus įsikišimo.
•    Pusiauautomatinis. Duonos pakrovimas vykdomas rankiniu būdu, tačiau pjaustymas ir riekės storio reguliavimas atliekamas automatiniu būdu.
•    Rankinis. Duonos pakrovimas, pjovimas ir riekės storio reguliavimas atliekamas rankiniu būdu. Būna priekinio arba galinio pakrovimo.

Peilių tipai:
•    Diskinis. Disko formos su dantukais peiliai yra labai funkcionalūs, pasižymintys puikiu našumu. Jais pjaunant galima reguliuoti pjaunamos riekės storį.
•    Pjautuvo formos. Jais pjaunant galima reguliuoti pjaunamos riekės storį.
•    Rėmo tipo. Tai paprasčiausias peilio tipas. Jais pjaunant negalima reguliuoti pjaunamos riekės storį.

Duonos pjaustyklės su reguliuojamo storio pjaunamais griežinėliais dažniausiai naudojami valgyklose, kavinėse, ligoninėse, mokyklose, o pjaustyklės su fiksuoto storio griežinėliais – didelėse duonos kepyklose.

Konditerinės konvekcinės krosnys

Konditerinės krosnys skirtos kepti sausainius, tortus, pyragus, bandeles, duoną ir kitus miltinius gaminius. Nesvarbu kokio tipo šios kepimo krosnys būtų, jos turi atlikti dvi pagrindines funkcijas: tolygiai kepti konditerinius gaminius ir neleisti jiems sudegti. Be to turi gražiai apskrudinti, jei to reikalauja kepama gaminio rūšis.

Karštas oras kepimo kameroje intensyviai cirkuliuoja galingų konvektorių dėka. Kadangi cirkuliuojantis karštas oras tolygiai pasiskirsto visoje kepimo kameroje, kepimo laikas sutrumpėja, o kepamas produktas įgauna tolygią auksinę spalvą, bei traškią struktūrą.

Konditerinių kepimo krosnelių privalumai:
•    Energijos taupymas. Greitas įkaitimas ( iki 190 °C įkaista per 7-9 min);
•    Lengvas valdymas;
•    Kompaktiškumas;

Miltų sijotuvai

Norint, kad kepami pyragaičiai ir kiti skanėstai būtų purūs, rekomenduojama miltus ir kitus sausus ingridientus persijoti. Kepyklos šiam procesui atlikti naudoja miltų sijotuvus. Kadangi pakavimo, transportavimo ir saugojimo metu į miltus gali papulti pašalinės nepageidaujamos medžiagos, o taip pat šių procesų metu miltai praranda lengvumą, šis įrengimas mechaniškai atskiria šiukšles nuo miltų ir tuo pačiu juos prisotina deguonimi. Pyragas, kurio gamybai bus panaudoti persijoti miltai, iškeps minkštas ir purus.

Pagal veikimo principą, miltų sijotuvai gali būti išsentriniai arba vibraciniai, periodinio arba nepertraukiamo veikimo. Persijojimas į specialią talpyklą vyksta dėl rotacijos arba vibracijos.

Kildinimo spintos

Norint tinkamai paruošti tešlą, ją būtinai reika palaikyti šiltai. Profesionalioje virtuvėje šiam tikslui yra naudojamasi tešlos kildinimo spintomis. Taip pat kildykla atlieka dar vieną funkciją – jau paruošto gaminio išlaikimas šiltai. Kad kildinimo proceso metu tešla neišdžiūtų, tuo tikslu yra naudojami garai. Pačiose paprasčiausiose kildyklose ant dugno yra pastatomas indas pripildytas vandens. Kylant temperatūrai kameroje, vanduo ima garuoti. Sudėtingesni modeliai pajungiami prie vandentiekio, o susidariusių garų kiekis reguliuojamas konkrečiam kepiniui individualiai. Optimalus standartinis drėgmės kiekis turi būti nuo 75 iki 80% prie 33-50 °C.

Ši įranga yra labai populiari ne tik didelėse kepyklose, bet ir mokyklose, restoranuose, kavinėse, darželiuose. Kildyklos įsigyjimas suteikia galimybę klientams pateikti skanius, minkštus gaminius, o tai be abejo pritraukia daugiau naujų pirkėjų, padidina maitinimo įstaigos populiarumą ir pelningumą.

Renkantis rešlos kildinimo spintą, reikia atkreipti dėmesį į šiuos parametrus:
•    Palaikomos temperatūros intervalas;
•    Darbinės temperatūros reguliavimas turi būta paprastas ir tikslus;
•    Uždaromų durų sandarumas. Kadangi tešla yra labai jautrus temperatūriniams pokyčiams produktas, net ir mažas šalto oro srautas, ją gali sugadinti.

Kildinimo spinta būna su stiklinėmis arba nerūdijančio plieno durimis. Įrengimai turi skirtingą skaičių bėgelių į kuriuos statosi skardos. Mažose kepyklose dažniausiai būna 6-10 skardų talpos, o didelėse – įvažiuojama su vežimėliais. Dažniausiai naudojamų skardų matmenys 600×400 mm.

Patikimi sprendimai Jūsų verslui

Pasitikėjimas ir patirtis

Teikiame profesionalius vėdinimo, šaldymo ir kondicionavimo sprendimus pagal Jūsų poreikius. Susisiekite ir raskime geriausią sprendimą kartu!

  • Individualūs sprendimai
  • Greitas ir patikimas aptarnavimas
  • 20+ metų patirtis

Turite klausimų? Mes pasiruošę padėti!